понедељак, 29. јун 2009.

Gifts From Enola - From Fathoms (The Mylene Sheath)




Krajem sada već daleke 2006. godine, svet instrumentalnog roka protresao je debi anonimusa iz Virdžinije, sastava Gifts From Enola. Loyal Eyes Betrayed The Mind bio je pravi praznik za underground uši - jedva punoletni mladići uspeli su da svojim hard rok pristupom u velikoj meri osveže tvrđe krilo žanra, tako da su i oni koji poslovično nisu naklonjeni ovom zvuku obratili pažnju. Kada se u obzir uzme svedenost proizašla iz sopstvene produkcije koja je za posledicu imala hipnotičku, gotovo magijsku jednostavnost, trijumf je bio potpun.
Od tada, deca sazrevaju u smeru koji će im bez sumnje doneti dosta novih poklonika, ali promene same po sebi nisu preduslov za napredak. Ovakva tendencija je već bila primetna na prošlogodišnjem split albumu sa grupom You.May.Die.In.The.Desert, a čini se da je na ovoj ploči dovedena do svog optimuma.
Još preciznije, GFE i dalje demonstriraju lakoću u stvaranju energičnih melodija, ali čini se da su ipak malo digli nogu sa papučica. Danak zrelosti plaćen je u nedostatku frenetičnog entuzijazma koji je krasio prvenac, a koji se u velikoj meri ne može pronaći na ovoj ploči. Kao što smo već rekli, time će grupa steći veći broj sledbenika, ali problem je, bar za ove uši činjenica da na teritoriji na koju je bend kročio već vlada poprilična gužva čime je ozbiljno narušena aura jedinstvenosti koja je odranije krasila ovaj bend.
Momci su posegli za širokim dijapazonom omekšivača svoje sonične vizije, inkorporirajući u svoj zvuk IDM, kantri, ambient i noise motive, a primećena je i mestimična upotreba growl (koji će vam?) i clean vokala u miksu. Možda samo u mamutskoj elegično-frenetičnoj Trieste, koja svojim trajanjem od 12 minuta nadilazi sve ostale komade utisnute na albumu, bend zvuči kao onaj stari - kadar da iz masivnih teških rifova izvuče najtananiju emociju.
Da ne ispadne da smo zlonamerni prema bendu, mora se primetiti da je From Fathoms daleko uspelije izdanje od, recimo, prošlogodišnjeg LP prvenca još jednih nada post-rok zvuka Teksašana This Will Destroy You, kojima ni veliki hajp nije pomogao u činjenici da su isporučili izdanje ispod (pre)velikih očekivanja. Za GFE ostaje velika misterija šta ih čeka u diskografskoj budućnosti, a do tada, američka publika će ovog leta moći da ih vidi na turneji (počela pre neki dan) na kojoj se nalaze u fantastičnom društvu sastava Irepress, If These Trees Could Talk i Beware of Safety.

8 коментара:

- је рекао...

ouu Aug 9 2009 u NY..mozda budem tamo tad, zavisi od posla.

ves је рекао...

slusao si Nadja - Clinging To The Edge Of The Sky?

nasdvoje је рекао...

nisam... ostavio sam njihovih xy albuma po strani...

al' nas hajpuješ po forumima :)

- је рекао...

jel? turam kod dobrih ljudi :) neka ga :)

to je novi ep od nadie, pa reko'. slusala sam i neki novi sugejz, duelectrum, fin je.

nasdvoje је рекао...

bah, i nije novo "novo"... iz prošle godine. brazilci, odlični su. ima i bend 93 million miles from sun, ali im je brale predug album.

- је рекао...

ma nov za mene, skinula sinoc i onda uzivala. a slusala sam i taj 93 sa dugim imenom hah

ves је рекао...

slusala sam sinoc klince i d abudem iskrena, na prvu loptu mi malo dosadnjikav album. vokal u delovima mi je krajnje nepotreban.

nasdvoje је рекао...

poslušaj jona hopkinsa "insides"
to će ti se svideti

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.