четвртак, 16. јул 2009.

Inverness - Forest Fortress (Self-released)

Gde god se nalazio na planeti, čoveku jednostavno nije suđeno da mu sve bude potaman, pošto mu se uvek čini da mu je baš potrebno ono što mu nije na dohvat ruke. Teška situacija, priznaćete, ali opet, s druge strane i motiv da se nastavi dalje sa životom. Kada želje više nema, dah se gasi sam od sebe.
Najnoviju potvrdu ove teze dobijamo od brazilskog sastava Inverness. Meni je malo teško da shvatim šta može nagnati nekoga ko živi u Sao Paolu da nazove svoje bend po palanci na severu Škotske (kad malo bolje razmislim, šta je uopšte jug Škotske?), ali tako je to. Bilo kako bilo, ime benda me je i privuklo da preslušam njihov besplatni debi album, budući da je ovaj ostrvski toponim itekako poznat sa kladioničarskih lista.
Nakon uvrštavanja Sepulture u panteon metal titana, Brazilci poslednjih godina prave sve hrabrije iskorake i u drugim žanrovskim segmentima pop muzike. Imali smo šarmantni fenomen Cansei De Ser Sexy, čiji je šarm ipak prebrzo iščilio, Dipla, Bonde Do Role itd. U prvobitnim skicama, u opticaju je bila ideja da se za vernu publiku sačini brazilski mini-serijal koji bi osim Inverness, približio i poslednje albume lika koji se potpisuje sa Babe, Terror te njegove drugare grupu Pélico... Ali, kritičan momenat za recenziranje je propušten.
Stvari bolje stoje sa Inverness, predvođen spiritusom movensom benda Lucasom De Almeidom. Pevač, gitarista, producent i baja zadužen za efekte je proveo četiri godine u Filadelfiji sanjajući o zasnivanju benda čiji bi se rad oslanjao na opus sastava Animal Collective, My Bloody Valentine i Spiritualized. Nakon što se vratio u rodni Sao Paulo, De Almeida je okupio ekipu i zatim se bacio na snimanje debija.
Sudeći po ovoj kolekciji, bend je itekako dorastao zadatku koji je postavio pred sebe. Blago iščašeni, a opet nevini pop zvuk doneo je bendu poređenja sa omiljenim sastavima ovog trenutka, kao što su Fleet Foxes, Lotus Plaza i Panda Bear. Snolike harmonije, katkad prekidane astralnim improvizacijama, sasvim su korektan izbor za ritual ispijanja jutarnje kafe. Na kraju krajeva, skidanje je dž, pa ako ste fan svih pomenutih bendova, proverite.
Forest Fortress

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.