понедељак, 27. јул 2009.

Universal Studios Florida - Ocean Sunbird (Little Fury Things)

U slučaju da ste poznavalac prilika na globalnoj sceni savremene umetnosti, lična karta ovog albuma zapisana u zaglavlju kao da ima za cilj da unese konfuziju u glavu potencijalnog slušaoca. Nazvan po čuvenom prostoru za zabavu lociran u penzoskoj američkoj državi, USF je duet iz Sijetla, nastao kao projekat iz spavaće sobe, dok malo poznata izdavačka kuća koja je objavila ovaj album, iako nosi ime po jednoj od najpoznatijih pesama grupe Dinosaur Jr, se u ovom slučaju nije petljala sa zidovima buke.
Naprotiv. USF se zaista bave produkovanjem gusto istkanih zvučnih tekstura, ali inspiraciju za svoje radne akcije traže u opusu uzora koji imaju dosta manji staž na američkoj alternativnoj (?) sceni. Najkraće rečeno, ako vaša muzička dijeta ne isključuje obilne količine zvuka natopljenog iskustvima grupe Animal Collective i jednog od njenih članova Pande Beara, lako ćete Ocean Sunbird uvrstiti u svoj meni.
Ipak treba biti pošten, pa reći da USF nisu puka kopija već imaju neki svoj šarm. Možda bi bilo najpoštenije istaći da duet na svom dugosvirajućem debiju dalje istražuje hipnotičke postavke nasleđa AC, gurajući ih u trance smeru. I kao što je to slučaj sa svakom iole kvalitetnom elektronskom muzikom, ona i na ovoj ploči zvuči toplo i nekako ljudski, stvarajući efekat vrludanja po živopisnoj džungli na koju se nastavlja zlaćana plaža.
U tom krajoliku našlo se mesta i za afro ritmove i napeve, koji su u savremenim okolnostima jasna referenca na miljenike kritike i publike Vampire Weekend, te je tako krajnji proizvod dosta sličan onome što isporučuje grupa Ruby Suns, samo efektnije, ako mene pitate. Karnevalski ugođaj hipnoze na ovoj ploči nikada ne prerasta u histeriju i frenetičnost, što je odlika El Guincha - još jednog unekoliko srodnog muzičara.
Zahvaljujući muzičkom usmerenju, reklo bi se da je USF savršen predlog za pozadinsko puštanje, no to je samo delimično tačno - na ovoj ploči ima dovoljno materijala za podizanje obrva kao što je naprimer pretposlednja tema, predivna Velvet Painting of the Stars, koja svojim dubinskim dub-trance ritmom podseća na zvezdane trenutke Britanaca Orb. Opet, s druge strane, nije zgoreg da se napomene da uprkos svojoj prijemčivosti ovo nije muzika za sva raspoloženja niti funkcioniše pri grupnom slušanju. Zato na slušalicama ima šta da se čuje.
PrveDve

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.