понедељак, 25. октобар 2010.

Kako okačiti video na blogerski post

Ponavljanje je majka znanja (Repetitio mater studiorum est, što bi rekli stari Latini), a meni malo-malo pa se neko od cenjenih kolega javi sa molbom da mu se objasni kako da okači video sadržaj na svoj post. Kao i obično, lakše je nego što se misli. Naravno, većina je odavno savladala ovu lekciju, ali uvek ima onih koji je ne znaju a glupo im je da pitaju (srpska posla u kojima je greh ne znati).

Dakle...

  • 1) Zaboravite ovaj tab pod srpskim naslovom "Napiši" u gornjem desnom uglu boxa koji je uobičajeno predviđen za popunjavanje sadržaja. Pređite na ovaj drugi (levlji) koji se na srpskom zove "izmeni HTML". Locirajte mesto u tekstu na kome želite da zasija vaš video ukus.

  • 2) Vreme je da odete na youtube, vimeo ili pak neki treći servis koji služi kao web špajz za video sadržaje. Nađite potreban video.

  • 3) Nakon što ste se našli na željenoj strani na kojoj se nalazi video-predmet-vašeg-interesovanja, u donjem desnom uglu pronađite dugme "embedd" iliti na srpskom "ugradi" (meni je sve na srpskom). Tako je na jutjubu, na vimeu samo treba pauzirati video i odabrati opciju "copy embedd code". Ne sumnjam da ćete se snaći i na nekom trećem servisu, a malo je toga što nema na prva dva (osim kad vas zle korporacije obaveste da kao građanin bestragije nemate prava da vidite određene sadržaje, što je budalaština).

  • 4) Pritiskom na pomenuto dugme otvoriće se čitav novi box pomoću kog prilično lako možete odabrati boju koju želite da vam krasi postolje video-spota, da li želite da youtube nakon emitovanja predloži srodne spotove ili ipak ne. To su sve periferne opcije kojima se možete zamajavati do mile volje kada prekopirate tzv. "embed kod" koji je označen, već spreman da bude maknut na neko drugo mesto u posebnom prozoru i počinje sa ... height = "480" width = "385"... a otprilike se tako i završava.


  • 5) Čitav ovaj tekstualni sadržaj iskopirajte pa pejstujte na željeno mesto u postu koje ste označili u koraku 1). Nakon što ste obavili 90 % posla vreme je za finiji glanc. Primetili ste na početku i na kraju koda numeričke vrednosti za visinu i dužinu ekrana. Njih treba prepraviti tako da odgovaraju veličini vašeg bloga. U našem konkretnom slučaju idealne mere su 420 za visinu i 300 za dužinu. Naglašavam da vrednosti treba izmeniti i na početku i na kraju koda, kako bi se izbegli čudni oblici ekrana.

  • 6) Spot je spreman za publikovanje:


  • 7) U slučaju da je spot za pesmu koja vam se sviđa i želite da je čujete u svom postu sastavljen isključivo od jedne slike možete svesti video na komandno postolje, a to radite tako što ostavljate dužinu videa na 420, ali redukujete njegovu visinu na 25. Na kraju sve bi trebalo da izgleda ovako:

To bi otprilike bilo to. Srećno blogovanje!

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.