субота, 13. новембар 2010.

The Simonsound - Reverse Engineering (First Word)

Baš kao što sam verovatno jedini metalac koji je oduvek imao veliku distancu prema horor filmovima (šta će ti to, kad ih živiš svaki dan?), tako sam verovatno među retkima koje sa godinama sve više privlači naučna fantastika. Uglavnom je to fascinacija koja se razvije tokom adolescencije i u zrelom doba ostane jedno fino podsećanje i veza sa sopstvenom mladošću. Ako je sve ovo tačno, onda ispada da sam s godinama sve mlađi i mlađi, što je scenario protiv kojeg nemam ništa protiv.
Englezi Simon James i Matt Ford (poznat i pod imenom DJ Format) su očigledno veliki sci-fi fanatici koji su rešili da svoju strast pretoče u još jedan šlauf za spasavanje šljaštavošću davljenog hip hopa, shvaćenog u najširem smislu. Nešto slično sa velikim uspehom je krajem prošlog veka u surf rock branši radio (nedavno reformisani) sastav Man or Astro-man? iz Alabame. Krajnji rezultati su podjednako zapanjujući.



Naoružani gomilom naučno-fantastičnih zvukova i isečaka namenske muzike za film i televiziju, The Simonsound su potpisali vanvremenski debi LP koji ne bi trebalo da ostavi ravnodušnim nijednog audofila od ukusa. Već prva pesma je superiorno zakucavanje & udarac u glavu: jedan od najvećih Kraftwerk klasika je planetarno redefinisan u "Tour De Mars", potentni singl svemirskih performansi. A pridev "svemirski" ujedno je i specifična oznaka kvaliteta kojim dalja objašnjenja postaju suvišna.
Ko je bio u prilici da pogleda Scratch, sjajan dokumentarac o didžejevima, mogao je da primeti da su ovi umetnici čudna sorta fokusiranih ljudi dobrano fascinirana vanzemaljskim. The Simonsound, iako ne koriste vinil u grebatorske svrhe, su muzički poslenici baš od te fele - uz Reverse Engineering ugodno putovanje kroz galaksije je zagarantovano, čineći da ovaj album bude jedan od onih koji uranjanjem u bolju prošlost pokazuju put ka svetlijoj budućnosti. Obrada (za hip hop uticajne) teme Nautilus smooth-jazzera Boba Jamesa, sjajne Hole in the Head, Bakers Dozen i Moon Rocks  te suvereno špartanje po dirkama moog sintisajzera trebalo bi da budu dovoljna pozivnica i za one koji pod hip hop šatorom propuštaju da vide mesto za sebe.
Klasa i elegancija zvuka koji baštine The Simonsound nameće uslovno poređenje sa Portishead,  što je posebno primetno u jednoj od retkih vokalnih numera Between the Wake and the Sleep, a padne na pamet i DJ Shadow u svojim najboljim momentima, onim s početka karijere. Osim što su iznedrili jedan od najprijatnijih albuma sezone, Englezima treba skinuti kapu i zbog pronalaženja savršenog balansa između akademizma i zabave. Polivalencija ove ploče je lako dokaziva u kućnim, šetalačkim i klupskim uslovima, navlačite skafander što pre dragi Zemljani.

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.