четвртак, 20. август 2009.

Aluk Todolo - Finsternis (Utech)

Mistična francuska trojka Aluk Todolo ("Put predaka", termin preuzet iz drevne religije sa ostrva Sulawesi, Indonezija) krajem 2007. godine uzburkala je muzičko podzemlje svojom vizijom blek-kraut muzike na svom fantastičnom dugosvirajućem prvencu Descension. Nakon dve godine pauze, koje su umnogome doprinele u "popularisanju" rada grupe, stiže novo ostvarenje mračnjaka iz Grenobla.
Finsternis (mrak, pomračenje na nemačkom) je nesumnjivo teži album za varenje od svog prethodnika, a lako se daju prepoznati i nemale razlike. Iako svi članovi grupe potiču iz francuskog blek metal podzemlja, na ovoj ploči upadljivo je manje te vrste uticaja te nije teško prepoznati želju za daljom evolucijom u ozvučavanju mraka u ritualne svrhe, što je bez sumnje svrha postojanja ove grupe.
Ako bismo morali da nađemo jednu reč kojom bismo opisali ovaj album onda bi to bio pojam ogoljavanje. Monolitni i gotovo konstantni lenji ritam (ne znam koliko je baš kraut, osim tehnički) provlači se kroz čitavo trajanje ovog izdanja, a tmina biva ukrašena gitarskim improvizacijama u ambijentalnom/nojz ključu. Naravno, sve je isporučeno u lo-fi pravovernosti, ali sama tehnika snimanja nije ono oko čega će se slušalac zlopatiti na ovom terenu.
Aluk Todolo je i od ranije bio poznat kao bend koji je u stanju da isporuči gotovo fizičku neprijatnost u muzici, koja je, s druge strane bila kadra da se propne do veoma visokih estetskih dometa. Čini se da na Finsternis grupa nije do kraja uspela u tom naumu, pogotovo u prvoj, ambijentalnijoj polovini ploče. Opšti utisak se popravlja u poslednje dve teme, kada u igru uleće i nešto aktivnija (dosta distorzirana) gitara, no prava magija je više u domenu iščekivanja nego što je na ovom mestu zapravo uopšte ima.
Ipak, bilo bi em nepošteno em netačno & nepravedno oduzeti ovoj ploči bilo kakvu vrednost. Nje svakako ima, problem je samo što nije na onom nivou na koji nas je bend navikao, iako ne treba zaboraviti hrabrost u otiskivanju ka novim muzičkim teritorijama, koju će strpljiviji slušaoci znati da cene. Sledeće izdanje će nesumnjivo dati odgovor na pitanje koliko je još svetla u ovom mraku.
DeuxiemeContact

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.