уторак, 4. август 2009.

Speech Defect - Happy Hunting (File/Brunljud)


Više nije toliko neuobičajeno da izrazito ne-hip hop sredine kakva je zasigurno Švedska iznedruje interesantne hip hope aktove. Među poznatijima sa ove lokacije stiže nam skupina Loop Troop i srcelomac Freddie Cruger aka Red Astaire. Ako do sada niste čuli za trio Speech Defect, pišite sebi minus, jer se postojanje ove grupe opasno bliži punoletstvu.
Šalu i natureni osećaj krivice na stranu, ovaj bend koga čine Boogie B, Mr Linus i DJ Ego svoju diskografsku egzistenciju vezuje za podaleko japansko tržište. Uz Nemačku, ta nekadašnja sila Osovine važi za muzičku meku bendova sa margine jer na tom tržištu sa lakoćom možeš da prodaješ na stotine hiljada ploča a da i dalje ostaneš underground. Posle pauze od tri godine i simpatičnog albuma "Come For Da Funeral, Stay For Da Food", koji je izašao na japanskoj etiketi Handcuts, stiže nam novo ostvarenje i to ponovo za Japance, ali ovog puta saučesnik u muzičkom zločinu je diskografska kuća File.
U odnosu na prethodno ostvarenje, vidna je želja Šveđana da osveže svoj izraz, ali da pritom ostanu verni antikvarnom hip hopu iz osamdesetih. Prošlo izdanje krasilo je preovlađujuće oslanjanje na pozitivnost Ugly Duckling (sigurno najjači uticaj u izrazu Skandinavaca) što je sa sobom povlačilo potapanje instrumentalne glave u vintage semplove džeza i fanka, sa sve gruvajućim bas deonicama i pravovernim podzemnim osećajem kao posledicom. Na novom opusu Šveđani navlače astronautska odela, podsećajući na dodirne tačke hip hopa i elektra.
U prevodu, to znači da muzika sa ove ploče svoj prirodni ambijent nalazi u klupskom okruženju, pa ako volite ovakav zvuk spremite se za đusku. Osim abrazivne, neišmirglane elektronike, tu su i dalje happy/džez nanosi, ali i respektabilni gosti, od kojih je ime legendi Pharcyde sigurno najzvučnije.
Happy Hunting nije kvalitetom raspamećujuća ploča, ali služi svojoj zabavljačkoj svrsi. Kad se probere, ostaje nam bar pet kompozicija za pamćenje, što nije malo ako se uzme u obzir šta je sve od današnjeg hip hopa popularno.

1 коментар:

nasdvoje је рекао...

ja sigurno neću u skorije vreme zaboraviti pop pop the ice cream truck. šmirgla za nerve:)

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.