среда, 26. август 2009.

Elaquent - In Colour Vol. 3 (Self Released)

Trebalo je da prođe malo vremena pa da sazri seme koje su u hip hop dvorištu posejali Madlib i J Dilla. Među poslednjima u nizu tih pupoljaka je perspektivni bitmejker Elaquent koji nam stiže iz Guelpha, naseobine koje se na mapi nalazi tačno na pola puta između Toronta i Hamiltona.
Ono što je za pomenuta referentna imena karakteristično, važi i za ovog tamnoputog Kanađanina - u njegovom kreativnom zamahu sa jedne strane detektujemo duboku privrženost tradiciji muzičkog crnačkog nasleđa koja je zatim futurizovana inovativnim i jednostavnim produkcionim tehnikama. Muzika koju potpisuje Elaquent ima neupitan sci-fi karakter natopljen elektronikom, ali i svojevrstan uvrnuti šarm probijanja glasova podsvesti i maštovite snolikosti.
Prolazeći kroz gustiš doteranih matri, upada u uši prepoznatljiv zvuk nakrcan vizualnošću i čulnim iluzionizmom koji navodi na zaključak da Elaquent poseduje nešto iskonski svoje što ga razlikuje od prepoznatljivih uzora koje obilato citira. Individualnost je preduslov kolektivnog, te je istovremo lako locirati opšte koordinatne tačke žanra unutar ovog albuma.
Iako na prvu loptu nežna, duhovna, šaljiva i fina, In Colour Vol. 3 je ploča koja u sebi sadrži i nepročišćeni impuls opstanka, karakterističan za hip hop izdanja underground provinijencije. Tenzijom nabijene teme poput Another Day govore u prilog tezi da Elaquent hoda pravom stranom ulice, zgrčenih mišića i čemerom natopljenog srca. U ovom svetlu posmatrano, hip hop nikad i nije bio ništa drugo do trag postojanja u uslovima potpune urbane otuđenosti, čega je Elaquent elokventno svestan.
U smutna vremena za hip hop, kada je sve u ovom ataru i rasprostranjeno i nevidijivo u isto vreme, manifestacije moći talenta poput ovog bi oberučke trebalo prigrliti. Ako obratimo pažnju na radnu etiku (ovo je Elaquentov drugi album ove godine, 60 sati rada nedeljno) ovog umetnika, nema sumnje da je ovo tek obećavajući početak.
BesplatnoSkidanje

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.