субота, 11. април 2009.

Akron/Family – Set ’em Wild, Set ’em Free (Dead Oceans)


Nakon što je grupu napustio originalni član Ryan Vanderhoof, kako bi živeo u budističkom Darma centru, desetkovana eksperimentalna trojka Akron/Family je promenila izdavačku kuću, prešavši sa Girine Young God na etiketu Dead Oceans. Sve u svemu, sedam godina nakon osnivanja, Akron/Family je na mnogo polja bio na novom početku.

Sudeći po pesmi koja otvara ovaj album, a ujedno je i prvi singl imena Everyone is Guilty, grupi je prijala promena – reč je o toploj, poletnoj, perkusijama nabijenoj pesmi koja se negde na pola transformiše u znalačku prog-rok onaniju. Počevši od sledeće kompozicije, simpatičnog indie pesmuljka River (možda i najjače kompozicije na celoj ploči), Akron/Family se više vraćaju na svoj teren divljeg istraživanja folk nasleđa.

Mnogi indie rock puristi bi pri slušanju prve dve trećine albuma zadovoljno uskliknuli – pa ovo je skroz naskroz ploča za mene, sve sa nežnim, pastoralnim tonovima, sviračkom zrelošću i obilnim dozama euforije spakovanim u folk/country uspavanke. Ali, ono što Akron/Family izdvaja iz grupe bendova ovakvog usmerenja kojima se više ne zna ni broja a svi su odreda „revolucionarni“, je njihova istinska alternativnost.

Praktično nema kutka savremenog muzičkog nasleđa u koji grupa nije zavirila na ovoj ploči – probajte sami – improvizacija, folk, pop, funk, prog rok, elektro – sve je to Akron/Family dekodirao u sopstveni koordinatni sistem, što Set ’em Wild, Set ’em Free svrstava u uglavnom podnošljivijeg rođaka prošlogodišnjeg masterpisa Money sastava Skeletons.

Kada kažem uglavnom, i to sa prozvanim indi fanovima na umu, mora se istaći da je kraj ploče ostavljen istinski elektrifikovanom hororu od kojeg će nenaviknute uši pobeći glavom bez obzira. No eto, Set ’em Wild, Set ’em Free je ploča za koju su njeni tvorci planirali da ima što širi zvučni obim i može se reći da su u svom naumu uspeli.



Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.