четвртак, 16. април 2009.

AMBIENT Spec. Vol. 2: Emeralds - What Happened (No Fun Productions)

Drugi deo našeg ambijent mini-specijala donosi nam još jedan album sa početka godine koji je dugo bio odložen na stranu. Za razliku od Mountains, na What Happened anđeli su skupili svoja krila.
Novo ostvarenje sastava Emeralds iz Ohaja već u prvoj temi Alive in the Sea of Information pokazuje svoje zube. Svemirski zvukovi dočaravaju haotičnost vremena u kome živimo, sve te sitnice bez kojih ne možemo da zamislimo naše živote, iako ih baš te sitnice u velikoj meri obesmišljavaju.
Ambijent koji Emeralds prezentuju zahteva fokusiranost slušaoca - ovaj drone nije toliko milozvučan i anđeoski već više stavlja akcenat na tamniju stranu svemira, ne prezajući ni od otvorenih zvučnih pretnji koje na sreću ne igraju na kartu šoka i traume radi šoka i traume, što je rak rana većine žanrovskih aktova. Pregršt sinti preliva, upotrebe raznoraznih pomagala u cilju dočaravanja klaustrofobije otvorenog prostora dosta podseća na radove nemačkih grupa iz sedamdesetih poput cenjenih Tangerine Dream.
No, jedna stvar mora da se raspravi: ovaj album nije preterano strašan za slušanje. U prvi mah možda može proizvesti šok kod nepripremljenog slušaoca, ali u svakom slučaju vraća uloženi trud ušima koja se naviknu na uspostavljena pravila igre.
Ko je željan novih zvučnih iskustava, neka se naoruža strpljenjem, i hrabro se otisne u beskraj. Uveriće se da u mraku svetlo ipak sija najjačim sjajem.

1 коментар:

nasdvoje је рекао...

"sve te sitnice bez kojih ne možemo da zamislimo naše živote, iako ih baš te sitnice u velikoj meri obesmišljavaju."
e, ovo je dobro rečeno

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.