петак, 24. април 2009.

BALKAN spec. Vol. 4: Reflections of Internal Rain - Last Flood (SKC NS)


Nekoliko godina unazad, novosadski sastav Reflections of Internal Rain predstavlja krunu hardcore ponude u Srpskoj Atini, zajedno sa uživo odličnim sastavom Ground Zero sa kojim deli neke članove. Prvi dugosvirajući album grupe daje jasan uvid i zbog čega je to tako. ROIR pripadaju novotalasnoj struji ovog zvuka koji u sebi sadrži relativno jednake merice screamo, noise i punk zvuka a kojoj su kumovi nadenuli ime neo-crust.
Upućeni znaju da sve što na sebi ima nalepljenu crust etiketu označava beskompromisnost u razumevanju hardcore postulata koji se najkraće mogu svesti na nepristajanje na ples sa korporativnim đavolom zarad veće popularnosti. Rečnikom umilnije polovine nasdvoje, na Last Flood slušalac može da očekuje pregršt "glasova iz pakla" i svih onih propratnih neprijatnih muzičkih detalja zbog kojih ovakav tip muziciranja prate samo fanatici.
Iako je od novog milenijuma naovamo hardcore kao žanr konstantno unazađivan u odnosu na prethodne dve decenije, može se konstatovati da su ROIR izdali vraški dobar album. Odlično produciran, on predstavlja bend na nivou koji je u rangu sa svetski poznatim parnjacima poput britanskih utemeljivača ovog podpravca - grupi Fall of Efrafa. Uglavnom furiozno odsviran, na Last Flood se ipak našlo mesta i za elegičnije brejkove i koncertne paljevine poput dvodelne minijature ROIR Barmy Army koja je, bar u naslovu, omaž grupi Exploited.
Iako su neposredno po izlasku ove ploče, članovi grupe doživeli neprijatno iskustvo na hrvatskoj granici jer nisu imali legitimacije fantomskog Udruženja estradnih umetnika, čini se da ovaj bend ništa ne može zaustaviti na putu u orbitu svetske poznatosti. Bend je prošlog meseca imao nastupe u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italiji, a kaseta sa ovim izdanjem objavljena je i u dalekoj Maleziji...
Sve u svemu, Last Flood je srpsko izdanje koje će se, po svemu sudeći, ove godine najviše slušati u svetu. Svaka čast!
MySpace


Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.