петак, 24. април 2009.

BALKAN spec. Vol. 2: Bernays Propaganda – Happiness Machines (Moonlee)

Geografski blizu, a faktički daleko, makedonska rok scena je jedna od onih misterija koja tek katkad uspe da nađe izlaz iz sopstvene začaurenosti. Poslednji u nizu ovakvih proboja pripada sastavu Bernays Propaganda.

Ovo je njihov prvi dugosvirajući album kome je prethodio prošlogodišnji EP. Izložen uticajima ovog izdanja i prisutan na njihovom prošlogodišnjem beogradskom nastupu, debi Makedonaca samo pojačava prethodno formirane utiske o njihovoj svirci. Predvođeni pevačicom i ideologom Kristinom Gorovskom, bend pripada onoj struji razmišljanja koja muziku shvata kao sredstvo za neki dalji angažman.

Počevši od imena koji u isti kontekst stavlja oca propagande sa njegovim čedom, poduži je spisak stavova koji ovaj bend propagira i oni se najlakše mogu podvesti pod uobičajenu korpu darova koje u ponudi drži hard core punk. Bespoštedna kritika japija, svakodnevice ima svoju drugu stranu u poetizaciji tema kao što su neprilagođenost, neukorenjenost i svesredno propagiranje vegetarijanskog načina života. I to sve na makedonskom jeziku, sa naslovima na engleskom, što otkriva velike ambicije sastava potkrepljene evropskom turnejom iz 45 delova, na kojoj se bend trenutno nalazi.

I ako sve rečeno zvuči bespoštedno interesantno, Makedonci su dosta mekši u svom muzičkom pristupu. Iznedreni iz pupoljka Gang of Four, oni reprodukuju dance punk iskustva na tragu sporijih Franz Ferdinand sa sve inteligentnim gitarskim minijaturama i pulsirajućim basom kao lokomotivom zahuktale ritam sekcije.

Uprkos činjenici da grupe ne nedostaje dobrih pesama (izdvaja sa odranije poznata A Day Before I Disappear), odlukom da traže srodno između pank oštrine i pop umilnosti oštetili su potonju stranu svog senzibiliteta. Naime, ovoj grupi nedostaje većih zapaljivih hitova čime se pridružuju većini svojih kolega sa simpatične hrvatsko-slovenačke etikete Moonlee: korektno odrađene osnove ipak nisu dovoljne za ostavljanje dubljeg traga.

MySpace (Mardok im očigledno ne smeta)

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.