петак, 24. април 2009.

BALKAN Spec. Vol. 5: Piknik - Dembelan (SKC NS)


Dočekan pre dve godine kao svojevrsna senzacija i nesumnjivi hit, novosadski one-man bend Piknik svojim zvaničnim debijem Miš, puž i ker predstavio osobenu poetiku Gosn Bandara, spiritus movensa ovog benda. Surova kritika situacije koje nas okružuje u njegovoj pankmetalskoj interpretaciji zvučala je nesumnjivo šarmantno i duhovito, te ne čudi što je za ove dve godine stekla dosta poklonika.
Iako i na novom albumu dalje razrađuje osnove koje uspostavio na debiju, Dembelan za Piknik u najboljem slučaju predstavlja tapkanje u mestu. Suviše oslonjen na prvenac, on najkraće rečeno nije na njegovom nivou, i samim tim ne uspeva da izdrži ovo neizbežno poređenje.
Možda je stvar u tome da su Miš, puž i ker jednostavno postavili previsoke standarde, možda je sindrom druge ploče uzeo još jednu svoju žrtvu, što su bendovi sa srodnim senzibilitetom na ovim prostorima već osetili na svojoj koži (neko je pomenuo Hladno pivo?). I sad, iako sa jedne strane, ja zaista želim Pikniku da doživi sudbinu pankerski nastrojenih Zagrepčana i puni hale gde god da krene, sa druge strane nikako im ne želim da postanu karikatura samih sebe, što je upravo ono što se desilo ekipi koju predvodi Mile Kekin.
Slušanje Dembelana u odnosu na Miša, puža i kera podseća na nekog poznanika koji je u društvu poznat po tome što ima u rukavu pregršt viceva. I super je čuti deset, petnaest, dvadeset ali kod pedesetog sve što čuješ ti postane isto, stomak te već boli, i najradije bi izašao negde na vazduh. Sigurno da sam sad malo i preoštar prema nekima od pesama sa ove ploče, koja nije imuna ni na auto-recikliranje, ali generalno, čak i neke uspele fore sa ove ploče poput Hororskopa deluju zastarelo i samim tim, ocrtano.
Čini mi se da je Tomas Hobs bio taj koji je rekao da svi ljudi za sebe misle da dve stvari imaju u dovoljnoj količini - zdrav razum i smisao za humor. Za razliku od brojnih šarlatana koji su okupirali regionalnu muzičku ponudu pa misle da je smešno to što prave budale od sebe, Gosn Bandar je zaista duhovit. Sledeća ploča daće konačan odgovor na pitanje kako stoji sa zalihama.

1 коментар:

nasdvoje је рекао...

Idiotizacija je odlična pesma, al se generalno slažem s ovim utiscima

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.