петак, 10. април 2009.

Play Value (OnNetworks, 2007)


Mora da su prošli eoni u mom životu otkad sam poslednji put sa pažnjom pratio neki sadržaj originalno koncipiran za televiziju. Za to su televizijski stvaraoci sami krivi: u poslednjih nekoliko godina, a posebno sa uplivom reality-show bala smeća na naše kanale – oni uporno pokušavaju da mi zaokupiraju pažnju nečim što me realno apsolutno ne zanima. Ne ide.

Time je moje iznenađenje bilo veće kada sam u tri dana maltene dva puta pogledao sve epizode serijala Play Value, na koji sam, kada bismo verovali u slučaj, skroz „slučajno“ nabasao. Osim toga što je ova serija sama po sebi informativna, duhovita i zabavna, ona podseća na vrednosti za koje su TV programi originalno bili osmišljeni: vrednosti obrazovnog karaktera.

Predmet ove serije je istorija video igara. Vešto osmišljena, montirana i producirana – Play Value postavlja standard vrhunskog TV programa. Video igre kao tema posebno je pogodna za argumentovano razbijanje mitova koje generalno prate pop kulturu. Same video igre, u domaćim okvirima bije glas da je reč o aktivnostima za malu decu, uz „prosvećeno“ trućanje o „gubljenju vremena“ i „pogubnom uticaju na psihu“.

No, dovoljna je samo jedna epizoda pa da uzbudljiva storija o genezi možda i najvećeg pop kulturnog fenomena s kraja prošlog veka krene sama da se odmotava pred očima gledaoca, vraćajući u sećanje „još samo jedan!“ refleks, konstituisan tokom iščekivanja crtaća u detinjstvu .

Neverovatno potkovani sagovornici u seriji iz epizode u epizodu uvode nas u zanimljive i često neverovatne storije koje su sastavni deo mitskog panteona video gaminga – prvi automati, Pacman, ratovi igračkih konzola, hladnoratovski triler vezan za otimačinu oko autorska prava za najpopularniju video igru svih vremena - Tetris, kontroverze oko video igara koje su na teritoriji SAD podgrevali korumpirani srbomrsci poput Džoa Libermana i Hilari Klinton. Lagano i suvereno, objašnjeni su mehanizmi funkcionisanja ove kreativne industrije, grane koja u šou biznisu generiše najveći novac, veći i od masnih čekova koji prate izradu filmova.

Tajna uspeha ove serije je što ne ulepšava stvarnost ali istovremeno ni ne insistira na grozomornim detaljima po svaku cenu, iako je izrabljivačkoj prirodi glavnih igrača u igračkom biznisu posvećena dužna pažnja, obradom neverovatne količine važnih informacija u minimalnom intervalu vremena uz spretno korišćenje anegdota i poređenja sa poznatim akterima iz panteona pop kulture.

Ako bismo morali da u jednoj reči sumiramo kvalitet ove serije, onda bi to bila uravnoteženost. Uravnoteženost u pristupu koja čini da ovaj sadržaj bude podjednako zanimljiv i uzbudljiv kako zagriženim gejmerima koji će iz cuga progutati ovu seriju, tako i potpunim laicima, za koje će Play Value sigurno biti tačka inicijacije u svet video igara. Sadržaji poput ove serije dobar su znak da pravilnom upotrebom mogućnosti televizije, i dalje ima nade za ovaj masovni medij.

PlayValue (sve epizode)

Нема коментара:

 
Creative Commons License
Ово nasdvoje2 , чији је аутор Kristina Đuković & Marko Nikolić, је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија.